Medyada Biz

Yargıtay, Aldatan Eşe Tazminat Cezası Vermedi, 23.08.2012

Daha önceki bir davada, 'Bir kere aldatmadan bir şey olmaz' diyerek mahkemenin boşanma kararını bozan Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, bu kez defalarca aldatıldığını kanıtlayan adamın isteğini reddetti.

Daha önce 'Bir kere aldatmadan bir şey olmaz' diyerek çiftleri boşamayan Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, şimdi yine ses getirecek bir karara imza attı. Yargıtay, kendisini aldattığı için tazminat talep eden eş için 'Birden fazla aldatırsan tazminat ödemek zorunda değilsin' kararı verdi. Daire, İzmir'de müzik öğretmeni karısı İ.B.S'nin (34) kendisini defalarca aldattığını ispatlayan restoran işletmecisi S.S'nin (44) tazminat talebini reddetti. S.S'nin avukatı Murat Çakar, "Bir defa aldatmak boşanma sebebi sayılmaz' diyen Yargıtay Hukuk Dairesi bu defa da 'birden fazla kez aldatırsan tazminat ödemek zorunda değilsin' şeklinde karar vermiş oldu. 2010'da Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bir kararında boşanma sebebi olarak taraflardan biri diğerini aldatmış ise aldatan eşin sevgilisinin, yani 3'üncü şahsın bile tazminat sorumluluğu vardır' diyor" dedi.

S.S, sekiz yıllık eşi İ.B.S'nin kendisini başka bir erkekle aldattığı iddiasıyla boşanma davası açtı. Bunun üzerine İ.B.S. de eşi S.S. ile şiddetli geçimsizlik yaşadığını öne sürerek boşanma davası açtı. Aile mahkemesi her iki tarafın da gerekçelerini kabul etti ve çifti boşadı. Mahkeme S.S'nin aldatıldığı gerekçesiyle talep ettiği 50 bin liralık manevi 50 bin lira tazminat talebini ise reddetti. Bunun üzerine S.S. Yargıtay'a gitti. Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı.

S.S'nin avukatı Murat Çakar, hem yerel mahkemenin hem de Yargıtay'ın verdiği kararın hukuka uygun olmadığını öne sürdü. Çakar, "Çünkü Yargıtay'ın 2'nci Hukuk Dairesi 'bir kereden bir şey olmaz' olarak ifade edilen bir kararında evlilik birliğinin sona ermesi sırasında eşlerden birinin diğerini bir defa aldatmasını yeterli bir boşanma sebebi olarak görmemiştir. Bizim davamızla ilgili bir eşin diğer eşi birden fazla kez aldattığını dosya kapsamında ispatlamamıza rağmen bunu ağır kusur olarak saymamıştır. Dosyamızda aldatan eşin sevgili ile olan telefon trafiğini gösteren dökümler, aldatan eşin müvekkilime çektiği pişmanlığı ifade eden ve kendisini aldattığını itiraf eden telefon mesajları, sevgilisiyle internet yazışmalarının belgelerine yer verdik. Kanunda ve Yargıtay kararlarında aldatma olgusu ağır kusur sayılarak tazminat ödeme sorumluluğu gerektirmesine rağmen, yerel mahkeme bizim maddi ve manevi tazminat taleplerimizi reddetmiştir" diye konuştu.

ALDATMA SÜREKLİLİK GÖSTERMİYOR!
Geçtiğimiz Temmuz'da görülen ve basına, "Bir kere aldattı, boşanamazsınız" şeklinde yansıyan davada; D.B, eşi G.B'nin kendisini başka bir erkekle aldattığı ve onunla yaşadığı iddiası ile boşanma davası açtı. Aile Mahkemesi davacı kocanın talebini yerinde gördü, kadının sadakatsizlik gösterdiği gerekçesiyle çiftin boşanmasına karar verdi. Ancak G.B'nin avukatı kararı temyiz etti. Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi de çiftin boşanmasını sağlayan yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Gerekçe olarak ise aldatma olayının süreklilik arzetmemesini ve bir defalık bir davranış olmasını göstermişti.

Yeni Asır Gazetesi, Onur ÇAKIR (HABER MERKEZİ), 23.08.2012